Monday, 12 January 2015

BERCUTI DI MEDAN, INDONESIA (PART 5_FINAL)



Dari Berastagi, kitorang gerak ke Bandar Medan. Lalu lintas agak sesak...Untuk pengetahuan semua, kalau tengok cara orang kat sini drive..memang mengucap panjang juga..Cilok mencilok tu memang biasa la kat sini..sipi je jarak antara satu kenderaan dengan kenderaan yang lain. Bunyi hon pun ibarat muzik jer ...dan diorang tak marah pun bila dihon..hon tu macam satu cara komunikasi antara pemandu..Kalau kat Malaysia buat macam tu..ada kena maki sat gi.

Tiba di Bandar Medan, kitorang makan tengahari di Lubuk Idai Indah.





Ruang makan yang simple tapi bersih dan kemas.
Ikan tilapia bakar...sedap tapi senak perut nak habiskan..banyak gilerr..













Macam biasa..jus alpukat dan kuinin..pasni dah susah nak dapat...















Lepas makan, kitorang ke Sogo jer..tak sempat nak ke tempat-tempat lain dah. Tak de shopping ape pun kat sini..lagipun harga lebih kurang Malaysia jer. Tapi ..aku ni macam biasa laa..ape yang berjaya menarik perhatian mata ku ni ...MAKANAN ler..hehe..tengok la roti-roti dia ni..semua macam sedap.










Es Teler...antara yang masuk dalam senarai untuk dicuba di sini. Macam mana la rasa es teler yang disebut-sebut orang yang pernah datang ke sini.








Inilah rupa es teler nyer. Hmm..bila dah rasa..sedap tapi biasa jer..hehe..sedap lagi snow ice dessert kat Johnny's. Es teler ni diorang letak isi nangka dalam tu. Tak pe la..at least kalau orang tanya..dah pernah rasa.






Do u see what i saw at the wall? Hehe..sengaja besarkan gambar ni...nasi goreng buntut...kikiki. Ni kat dalam kedai Es Teler tu la..tapi kitorang tak makan pun.

Lepas tu, kitorang terus bertolak ke hotel.. Antares Hotel namanya. Biliknya sempit sikit berbanding Hotel Mikkie tapi ..quite ok juga..selesa jer.



















Bila malam..macam biasa, keluar makan lagi..


Ayam penyet

Lepas makan..balik hotel..rehat dan tido...

Hari Kelima (Hari terakhir)

Sarapan dulu..pastu baru kitorang ronda-ronda Bandar Medan sekejap sebelum ke Airport.

















Suasana di Bandar Medan di waktu pagi..masih belum sesak.



Istana Maimun..dapat perhati dari jauh jer..

















Sempat singgah jap kat kedai jual telekung dan kain batik. Tapi tak beli pun telekung sebab harga takde beza sangat dengan tempat kita. Tapi..sempat juga rembat satu jubah ...hehe..tapi takde gambar la pulak.






Batik...cantik juga tapi mahal..lebih RM100..


Bika ambon.. pun antara wajib beli kat sini..tapi aku tak beli pun..hehe..macam kek gula hangus je berlubang-lubang tapi warna kuning..Sedap lagi kek gula hangus..tapi still ada keunikannya tersendiri lah kan. Kalau ada jual saiz kecil nak juga beli bawa balik ..tapi ni besar gedabak..sape nak makan..takleh simpan lama pulak tu.

Kat kedai ni juga ada jual Kopi Luwak. Kopi Luwak ni tak pasti ada jual kat Malaysia ke tak..tapi kalau ada pun mesti lah mahal. Kat airport pun harganya ada yang cecah RM100. Kat kedai ni memang jauh lagi murah la..

Apa dia Kopi Luwak? Luwak tu musang. Kopi Luwak ialah kopi yang terhasil daripada biji kopi yang keluar bersama najis musang....erk? Boleh makan ke? Halal ke? Dari segi hukum, ulama'-ulama' figh muktabar menjelaskan bahawa mana-mana bijian yang dimuntahkan oleh haiwan atau yang keluar bersama najis haiwan tersebut, selagi mana ianya tidak rosak dan masih kekal dalam rupa bentuknya yang asal atau jika ia mampu tumbuh, maka ia dihukumkan sebagai bukan najis..dengan syarat hendaklah disucikan dahulu daripada najis (sumber: e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-meminum-kopi-luwak-musang). Maksudnya..halal lah kan..

Musang ni pandai tau..dia pilih biji kopi yang terbaik sahaja untuk dimakan sebagai pencuci mulut. Memandangkan biji kopi yang dimakan oleh si luwak ni hanya yang terbaik, jadi ..kopi yang terhasil juga pastinya terbaik. Sistem pencernaan luwak tidak mencernakan biji kopi ni..hanya menjalani proses fermentasi atau penapaian semulajadi dalam perutnya..jadi biji kopi yang keluar bersama najis luwak ni masih dalam bentuk asalnya.

Kualiti biji kopi yang keluar tu sama dengan kualiti biji kopi yang difermentasi selama 5-8 tahun. Difahamkan, di Bandung ada sebuah warung kopi yang sangat terkenal iaitu warung Kopi Aroma. Warung ni ada jual biji kopi yang difermentasi selama 3-5 tahun, yang dikatakan dapat menghasilkan rasa dan aroma yang luar biasa. Namun, kualiti hebat ini dapat dikalahkan oleh kopi luwak.

Selain aroma dan rasa yang unik, kopi ini juga mengandungi kurang kafein (0.5% sahaja) berbanding kopi biasa (lebih daripada 2%) disebabkan oleh fermentasi dalam perut luwak tadi. Jadi, kopi ini sangat 'heart-friendly'. So, forget the process..just feel the taste!

Panjang pulak citer pasal kopi luwak ni. Cerita Medan ni pun dah nak berakhir dah. Kualanamu Airport dah melambai-lambai.




Bergambar kenang-kenangan bersama pak supir yang baik...Agus.












Bye2 Medan...terima kasih kerana merakamkan memori indah untuk dikenang. Andai ada rezeki dan peluang lagi..insyaAllah..kami datang lagi.


8 comments:

  1. salam..kami ada menyediakan ground pakej ke Medan dengan harga yang murah paling penting sangat puas hati.. :)
    mai nanti just bawak duit shopping je :)
    tak yah dah pikir hotel, transport, makan.. semua kami uruskan ;)

    whatsapp :012-6047593

    ReplyDelete
  2. Sambil2 blogwalking...
    Mintak izin tuan tanah promote kat sini..

    Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya dari Herry Cuti Bajet Medan menyediakan Pakej percutian bajet ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat bajet tapi selesa dan menyenangkan. Pakej termasuk semua, anda hanya perlu bawa duit untuk shopping. Tidak risau lagi kos tambahan. Pergi ramai boleh dapat RM290 je. Hubungi:

    Facebook: Herry Cuti Bajet Medan
    Instagram: herry_tour_medan
    Email: herrycutibajetmedan@gmail.com
    Call/WhatsApp: ID:+62 813 9788 0156 (Herry)
    MY:+6013 4618637 (Ina)

    ReplyDelete
  3. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717
    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335
    Email : irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..

    ReplyDelete
  4. bila bercuti kat indonesia,especially kat bandar medan & tasik toba, MAKE SURE agency tuh LEGALLY REGISTERED or NOT!!! jangan ambik pakej dari freelancer pulak bila nak cuti-cuti akak lancar dan takde kendala. sebab NOWADAYS dah ada aturan pulak EACH & EVERY TRAVEL AGENTS MUST BE LEGALLY REGISTRED AS COMPANY!!
    NOT INDEPENDET OR FREELANCER!!

    The Best Travel Agent Medan - #LegallyRegistered
    ENJOY HOLIDAY MEDAN TOUR AND TRAVEL
    Mobile/WhatsApp/Line/Wechat : +62852 7012 6984
    Email : enjoyholidaymedan@gmail.com
    Office Telp : +626180019762
    Pin BBM : 75889E08

    Click Us!
    Website : www.enjoyholidaymedan.com
    Blogsite: http://discover-medan.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. 4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106 Email : hamzahsaragih@ymail.com
    Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com facebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah Saragih

    ReplyDelete
  6. salam, kami ada menyediakan ground pakej ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat puas hati. In shaa Allah servis yang terbaik kami berikan untuk anda ^_^
    Instagram : @percutianbajet
    Whatsapp/sms Only: 6012-6047593

    ReplyDelete
  7. Mintak izin tuan tanah promote kat sini..

    Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya dari Herry Cuti Bajet Medan menyediakan Pakej percutian bajet ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat bajet tapi selesa dan menyenangkan. Pakej termasuk semua, anda hanya perlu bawa duit untuk shopping. Tidak risau lagi kos tambahan. Hubungi:

    Facebook: Herry Cuti Bajet Medan
    Instagram: herry_tour_medan
    Email: herrycutibajetmedan@gmail.com
    Call/WhatsApp: ID:+62 813 9788 0156 (Herry)
    MY:+6013 4618637 (Ina)

    ReplyDelete
  8. Mintak izin tuan tanah promote kat sini..

    Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya dari Herry Cuti Bajet Medan menyediakan Pakej percutian bajet ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat bajet tapi selesa dan menyenangkan. Pakej termasuk semua, anda hanya perlu bawa duit untuk shopping. Tidak risau lagi kos tambahan. Hubungi:

    Facebook: Herry Cuti Bajet Medan
    Instagram: herry_tour_medan
    Email: herrycutibajetmedan@gmail.com
    Call/WhatsApp: ID:+62 813 9788 0156 (Herry)
    MY:+6013 4618637 (Ina)

    ReplyDelete