Saturday, 10 January 2015

BERCUTI DI MEDAN, INDONESIA (PART 3)


Hari Ketiga

After breakfast, kitorang siap-siap untuk ke destinasi seterusnya...BERASTAGI..aku datang!! Hehe..sebelum berangkat..sempat lagi berposing kt depan cottage ni...ye la ..sayang ape nak tinggalkan tempat ni..















Perjalanan ke Berastagi bermula...ditemani pemandangan yang indah sepanjang perjalanan...dan bermula jugalah perjalanan yang mencabar...Sebelum ke Berastagi, mengikut perancangan, kami akan singgah di Air Terjun Sipiso.

Bangunan apa kah ini..sudah ku lupa..rumah ikan ke ape ntah











Banyak pokok kopi yang ditanam di tepi-tepi jalan dalam perjalanan











Berhenti tepi jalan..menikmati keindahan pemandangan alam ciptaanNya..Tasik Danau Toba































Walaupun terpaksa mengharungi jalan yang bengkang bengkok..pemandangan kiri dan kanan jalan nan indah menjadi penyeri yang mengalihkan perhatian terhadap kepeningan kepala kami dan menjauhkan kebosanan dek perjalanan yang jauh dan berliku-liku...

Pemandangan semak samun sepanjang jalan pun ku lihat indah



























Dalam keasyikan lontaran pandangan pancaindera kami terhadap lukisan alam ini..cabaran baru bermula...Jalan yang biasa digunakan untuk ke Air Terjun Sipiso dan Berastagi tak dapat dilalui..ada pokok tumbang yang menghalang jalan. Terpaksa si Agus mengambil jalan alternatif ...yang lagi mencabar ..dan juga lebih jauh...Jalan bukan saja berliku-liku..tapi juga berlopak sana sini..agaknya kalau dapat kelajuan 40km sejam pun dah cukup laju...waaa...bila nak sampai niiiii..! Jalan yang sempit dan melalui rumah-rumah masyarakat kat sini..

Rumah-rumah ni betul-betul depan jalan yang kitorang lalu














Kalah piring astro..besar sungguh...
Kedai kopi agaknya ni...


Comel juga rumah ni...






































Daripada kawasan rumah orang..macam-macam kebun kitorang lalui ..kebun jagung lah..kebun pisang lah..sawah padi lah..kebun teh lah..tapi tak sampai-sampai Air Terjun Sipiso ni...kematu jugak bontot kitorang dengan perjalanan yang terhentak-hentak...even if mengantuk pun tak dapat nak tidoo..Perut pun lapar lah weh...nasib baik semalam beli roti kat Indomaret..boleh la sekadar nak alas perut..


Kebun teh..
Sawah padi..






















Pemandangan yang tak pernah nampak kat Malaysia..budak-budak sekolah naik van macam ni...atas bumbung van pun boleh..






Ni dah tiba di jalan besar...nampak view yang cantik lagi...
































Takkan tengok aje...berhenti laa..photo shoot jap..hehe..



















Tu dia..kalau cakap ni kat Europe pun korang percaya kan..kikiki..





























Akhirnya..sampai juga kitorang di Air Terjun Sipiso ni..Air terjun ni dikatakan air terjun tertinggi di Asia Tenggara...120 meter kalau tak silap..




 








Ehh..kata 120 meter..satu jengkal pun tak sampai ni....hehe..





























Tasik Danau Toba...nun di bawah sana..sayup mata memandang



















Really like this view..nice shot kan..;)
Ku lihat hijauuuu....
Lunch kat sini...



 Burpp..Alhamdulillah..dah kenyang..jom bertolak ke Berastagi...Dah nak masuk kereta..sekali alarm kereta berbunyi-bunyi..tak boleh start kereta..huaaa..ape hal pulak ni..kereta buat drama pulakk..huhuhu...


En. Abang terbelek-belek macam reti jaaa...hihi..


Berjam-jam juga kitorang stuck kat sini. Dah tu macam mana? Takkan nak tido kat sini? Dah la tadi perjalanan dah delay sebab pokok tumbang..ni kereta pulak takleh nak start..banyak plan hari ni tak dapat dilaksanakan. Apa yang boleh dipuji di sini, orang-orang kat sini quite helpful..walaupun tak dapat selesaikan masalah ni ..but at least..they were concerned. They came to gave their hands..cuba macam tu ..cuba macam ni..tapi semua tak berhasil. Berdoalah banyak-banyak.. and at last...Alhamdulillah..Agus juga yang dapat selesaikan masalah ni..apa yang digodek nya ntah..tak kisahlahh..janji kereta ni dapat bergerak..oh syukuurr..!Phewwww. So..bergerak sekarang! Ke Berastagi kitaaa!


Sampai di Bukit Gundaling, Berastagi pun dah petang sangat dah..tak sempat dah nak ronda-ronda, naik kuda as planned..just singgah untuk beli buah (avokado semestinya!). Kat pasar dia ni ada jual buah limau, avokado,strawberi, mangga, ubi-ubian, lobak merah etc. Avokado kalau kat Malaysia..sebiji RM 3-5 sebiji. Kat sini...sudah pastinya murah..harga dah tak ingat tapi still tak lupa yang aku beli avocado dan pisang kaki..sumbat dalam kotak..ishh..banyak juga..lebih 5kg rasanya..baru dalam RM50 gitu..










 

Ni bukan tepung gomak yer..pisang kaki
 Pisang kaki kat sini disalut dengan kapur..katanya nak bagi manis..kalau tak..rasanya kelat. Pisang kaki pun nak pakai bedak u olls..hehe.







Buah avokado yang dah cukup masak warnanya coklat gelap.


























Di Berastagi, kitorang menginap di Hotel Mikkie. Wahh...memang best hotel ni..cukup besar dan selesa.


Bilik yang adikku tido..


Bilik tidur ku and en.suami..


View dari beranda bilik..




















 Lepas maghrib..kitorang kluar makan malam..


Appetizer..tauhu goreng cicah sambal kicap..



kangkung goreng ..

Ayam masak ape ntah...

Sayur campur

Ikan tilapia ..pun tak tahu masak ape..tapi memang sedapp!




Semua dah kenyang...jom balik hotel..tidooo...












1 comment:

  1. salam..kami ada menyediakan ground pakej ke Medan dengan harga yang murah paling penting sangat puas hati.. :)
    mai nanti just bawak duit shopping je :)
    tak yah dah pikir hotel, transport, makan.. semua kami uruskan ;)

    whatsapp :012-6047593

    ReplyDelete