Thursday, 8 January 2015

BERCUTI DI MEDAN, INDONESIA (PART 2)

Hari Kedua



Sarapan nun di atas bukit..view cantik juga..depan ada swimming pool. Pilihan tak de la macam-macam..kena pilih sama ada nak nasi goreng ke atau bihun goreng. Lepas sarapan..berposing dpn swimming pool...layan je la yer..hehe..


Di tepi swimming pool berlatarbelakangkan tasik Danau Toba
 
 

Selesai feeling2 depan swimming pool..kitorang turun bergambar di sekitar Danau Toba International Cottage pulak..jom layan lagi...zazzzz...



Kitorang stay kat dalam bilik berbumbung tajam ni lah.



 
Menuju ke tempat menaiki feri



Keadaan dalam feri
Dalam feri menuju ke Pulau Samosi

Jauh merenung dekk..
Lihatlah keindahan tasik Danau Toba yang membiru ni...saujana mata memandang...
Subhanallah..indahnya lukisan alam Mu

 Lebih kurang 45 minit perjalanan menaiki feri (kalau tak silap lah..) sampailah kami di Kampung Tomok, Pulau Samosir yang majoriti didiami kaum Batak Toba.




Kat sini..kitorang singgah di gerai jualan pakaian dan cenderahati. Kain-kain dan pakaian kat sini takde la murah macam di Bandung. Cenderahati pun mahal juga. Kalau nak membeli di sini ..kena berhati-hati juga. Diorang bermulut manis..jangan sampai tertipu..kita kadang-kadang confius dengan harga bila nak convert ke RM. Penjual pulak merayu-rayu minta kita membeli. Kalau ikut perasaan tak sampai hati tu..mahu rabak duit tu karang. So ..kena keraskan hati jugalaa. Kalau nak tawar-menawar tu, make sure barang tu memang kita nak beli. Masa nak tawar-menawar tu jangan lupa sebut "horas".. nanti diorang bagi kurang sikit harganya.


Menuju ke Museum Batak Samosir
Dalam Museum Batak Samosir







Selesai ronda-ronda di Pulau Samosir, kitorang balik semula ke Parapat dan lunch kat Restoran Istana Minang. Kitorang tak menginap mahupun lunch kat Pulau Samosir kerana difahamkan kat sana kebanyakannya bukan Islam..jadi kedai yang jual makanan halal pun tak banyak. Kat Restoran Istana Minang ni..kitorang dihidangkan dengan juadah seperti dalam gambar kat bawah ni..dah lupa dah makan ape..tapi yang memang tak lupa ialah ikan pora goreng..bukan sebab sedap tapi namanya tu ..macam Kak Pora..hihi. Pastu punya la banyak hidangan..tukang makannye 3 orang jer. Agus tak nak makan sama walaupun jenuh kitorang ajak..memang supir dilarang makan bersama ..tapi kitorang tak kisah pun..




Air wajib order...jus alpukat (avocado)..memang sedap..memang kaww




Selain jus alpukat...jus yang memang sedap dan susah nak dapat kat tempat kita adalah...jus kuinin...perghh..memang pure.. nak order kat restoren ni tapi habis lah pulak kuininnye..


Selepas makan..kitorang balik semula ke Danau Toba International Cottage...rehat-rehat dulu. Aktiviti petang..swimminggg! Ini yang best bercuti bukan time peak season...kolam renang ni kitorang yang punya..yipeee...!!

Best...best..swimming sampai tangan kecut..dah la sejuk..

 Malamnya pula..dinner kat tempat yang sama dengan lunch siang tadi sebab kedai halal lagi satu tutup..huhu...itulah pula keburukan bercuti time orang lain tak cuti...tak banyak kedai buka..huhu


Selesai makan malam..kitorang nak cari kudap-kudapan..so pak supir bawa kitorang gi Indomaret..kalau kat sini 7eleven la..hmm..macam-macam juga yang menarik dan yang pastinya..murahh..hehe..




Sekian dulu untuk hari kedua...to be continued ok? tungguuu...hihi..


1 comment:

  1. salam..kami ada menyediakan ground pakej ke Medan dengan harga yang murah paling penting sangat puas hati.. :)
    mai nanti just bawak duit shopping je :)
    tak yah dah pikir hotel, transport, makan.. semua kami uruskan ;)

    whatsapp :012-6047593

    ReplyDelete